Referat 20180328


Aktiva Seniorer i Kungälv

Folkhemmet i musikens sken


Med ett nyskrivet program lät oss Harald Treutiger och Ingmari Dahlin följa med på en musikalisk resa genom det svenska folkhemmets uppbyggnad. Under tiden 1870-1970 förändrades Sverige från ett u-land till ett av världens rikaste länder. Per Albin Hansson myntade uttrycket ”folkhemmet” vars uppbyggnad tog sin början efter andra världskrigets slut. Nu skulle vi leva i trygghet.

En skön inledning till programmet var den kända sången om Lili Marlene. Den följdes av ännu ett örhänge nämligen Min soldat. Efter kriget föddes de stora barnkullarna med byggande och barnbidrag. Infektionerna minskade men olyckor och välfärdssjukdomar ökade. Där passade Owe Thörnqvists Dagny väl in.

På 50-talet fick vi 3 veckors semester och började cykla och tälta. Ungdomskulturen såg sitt ljus och vi gillade antingen Elvis eller Tommy. Raggare med blankpolerade bilar började synas. Siwans Flickor bak i bilen var helt rätt låtval.

Industrin gick på högvarv. De inhemska arbetarna räckte inte till och vi fick importera arbetskraft. De kom bl.a från Finland och Jugoslavien. Språksvårigheter var oundvkliga vilket illustrerades med Povels Måste vägen till Curacao gynga så.

1967 övergick Sverige till högertrafik. Peter Himmelstrands låt Håll dig till höger Svensson gick att tolka på mer än ett sätt.

Det svenska flygvapnet låg på topp med Draken och Lansen. I Sovejet och USA började man utforska månen. I detta sammanhang var Ted Gärdestads Jag vill ha en egen måne helt självklar att sluta med.

180 Aktiva Seniorer hade så fått ta del av en härlig och nostalgisk underhållning med en lagom blandning av historia och musik.

Till besöket på Göteborgs Stadsmuseum 5/4 finns några platser kvar likaså till modevisningen 23/4. Anmälan till Hemlig resa kan göras både onsd 3/4 och torsd 4/4. Rolfs resor tar emot anm. till  Känsö senast 9/4. 25/10 och 1/11 ordnar Bengt teaterresa till Oscars med Så som i himmelen.

Dagens insamling riktades till Prostatacancerfonden. Leif Bjurmalm avtackades för sitt arbete i styrelsen. 25-årsjubiléet hade utfallit till stor belåtenhet.

Nästa månadsmöte gästas vi av Jarl Carlsson och hans band


Inga Isaksson