Referat 20181031


Aktiva Seniorer i Kungälv

Pot Still Band tog med sig

Irland till Aktiva seniorer


För fyra år sedan satt några musikanter från Sverige på

Pot Still Bar i skotska Glasgow, spelade och sjöng och kände sig så hemma att de beslöt bilda ett band som de kallade Pot Still Band. Att puben har ca 600 whiskey-sorter

i källaren gjorde inte besöket sämre. Sedan dess har det blivit många resor till Skotland och Irland och bandets repertoar med skotsk/irländska folkmusik har växt.

Häromsistens var det Aktiva Seniorer i Kungälv som på sitt månadsmöte i Kvarnkullen fick njuta av bandets medryckande musik; Leif ”Pedda” Pedersen på banjo, Göran Berg gitarr och Ulf Duus och Fred Sörensson på fiol.

Konserten inleddes med The Wild Rover, nästan Irlands nationalsång; motsvarigheten här i Bohuslän till Ålefiskarns vals, sa Pedda. Här blev det livfulla handklappningar från publiken och visst ryckte det i dansfötterna.

Göran Berg presenterade en shanty/sjömansvisa från Shetland och berättade om ett utbyte av musiker mellan Shetland och Sverige på en festival i Uddevalla. Festivalen hölls för att fira den tid då så många fiskare från Sverige höll till i farvattnen kring Shetland. Ett tag fanns till och med en svensk kyrka på Shetland.   

Så blev det även svensk/irländsk musik när bandet spelade Hisingens nationalskald Ture Ivar Dahlbergs version av den irländska Mountain dew, som Dahlberg kallade Lönndom. Ture Ivar Dahlberg är förresten begravd i Kilkenny, en bit från Dublin.

Instrumentalt, sång, reel i fyra fjärdedels takt, gigs i sex åttondels takt och shantys i växlande takter avlöste varandra och publiken bidrog med livfulla handklappningar och försiktiga fotstamp.

Det blev en del prat om whiskey (obs stavningen, skottarna stavar whisky) och Pot Still Band avslutade med en av de mest populära irländska visorna Whiskey in the jar där ”Pedda” Pedersen hade svårt att hålla nere tempot.

Ordföranden Göran Svensson informerade om nästa månadsmöte; då kommer Sir Bourbon Dixieland Band med sina över 30 år i dixielandbranchen.

Lotterivinsterna var denna gång akvareller skänkta av kungälvskonstnären Göran Nilsson, som fick en välförtjänt tackapplåd.


Ragnar Holgersson