Referat 20171025

 

Aktiva Seniorer i Kungälv

Visor och dialekt från Orust

blandades på månadsmötet

 

Visst var det rätt i tid när Lotta Rossövik, Haga-Lennart och GÅKE sjöng om fallande gula höstlöv som blir till guld för den kommande vårens skull. Och visst var det många på Aktiva Seniorers månadsmöte i oktober som sjöng med när de tre sångarna lotsade publiken runt i ett fängslande urval av mångahanda visor.

Programmet var längre än vanligt; de tre sångarna fortsatte en stund efter kaffepausen.

Bohusdialekten är omisskännlig när de mellan visorna sprider sina visdomsord, Lotta och Lennart på syd-Orustmål och GÅKE på dialekt från väst-Orust.

Det märktes inte minst när de berättade om hur svårt de haft att hitta fram till Kvarnkullen; röda skyltar tog dem till platser de aldrig tidigare varit på, men när doften av bageri och choklad mötte dem förstod de att de kommit till Kungälv.

En stor förtjust publik fick njuta av visor av lokala skalden Arne i Bora från Öckerö, nationella skalder som Mikael Wiehe, Gösta Linderholm, Viveka Lärn och Taube och så internationella artister som Roger Wittaker. Applåderna smattrade och särskilt högljutt när Haga-Lennart drog på med dragspel och sång i ett svängigt Ove Törnqvist-potpurri.

Ibland tog de publiken till hjälp, dels för att sjunga med i refrängerna, dels för att fylla i minnesluckor, t ex vem var det nu som sjöng ”Ja det var då min vän, en gång för länge sen” var det Dolly Parton, Thory Bernhards, Anita Lindblom, nej det var Anna Lena Löfgren, avgjorde till slut Lotta.

Avslutningen blev stämningsfull: Mikael Wiehes hyllning till Björn Afzelius ”Den jag kunde va” och Taubes oförlikneliga” Inbjudan till Bohuslän”,

Och så påmindes medlemmarna om aktiviteter som stundar: studiebesök på Göteborgs tingsrätt 17 nov, Åsas bageri 21 nov och nästa månadsmöte med Papa Piders jazzband 29 nov.

Insamlingen på månadsmötet gick till Barncancerfonden.

 

Ragnar Holgersson