Referat 20170927

 

Aktiva Seniorer i Kungälv

 

Nostalgi från 50- och 60- talet

 

Vid Aktivas septembermöte gästades vi av Janne Magnarsson, tidigare Öbarna, och Carita Jonsson. De bjöd på en trevlig förmiddag med sång, musik och berättelser från Jannes bok Farfarsberättelser från Ösö. I den berättas hur man förr lekte som barn.

En fin inledning var Sommaren -55 där Janne bl.a. sjöng ”jag fick sjunga på examen, fröken tyckte jag sjöng bra”. Var det starten månne? På 60-talet blev dans i folkparkerna ett populärt nöje och i sången om Ellös Folkets Park fick vi veta hur det gick för ”Henriksson och Davidsson och jag” vid deras besök där.

Pappa Evert var fiskare och i Kosterflickornas visa ville Janne förmedla den förväntan och spänning som rådde i hela samhället inför männens hemkomst från Shetland.

Två tillfällen på året var mycket speciella. Det ena var premiären för hummerfisket i september och det andra var på försommaren då den första makrillen gick till. Så fick vi höra visan om hur makrillen ”den randige lille vännen” fick det att vattnas i munnen.

En skön och tänkvärd avrundning var If you smile you can see the sunshine. Hela tiden fanns Carita följsamt ledsagande på piano eller dragspel, ibland med små passande kommentarer.

Men vad vore en dag som denna utan Sången om Bohuslän ”här splittar hemfiskar´n sina garn, berättar sagan för barnbarns-barn”.

Kungälvs Tennisklubb erbjuder ”pröva på” fredagar kl.10. Platser finns kvar till IKEA-museét den 12/10. Jörlanda Buss tar emot anm. till Spelman på taket. Anm. till Julmarknad på Halle/Hunneberg görs den 17/10. Möjlighet att besöka Göteborgs Tingsrätt finns den 24/11. Då Västtrafik och kommunen analyserar användandet av seniorkorten är det av stor vikt att dra kortet vid både på-och avstigning. Programblad och hemsida ger fylligare info.

Nästa möte är programtiden förlängd. Då gästas vi av Lotta Rossövik, Haga-Lennart och GÅKE.

 

Inga Isaksson